Investigimi/ Rrjedhja e të dhënave në një nga bankat më të mëdha në botë demaskon kriminelët, mashtruesit dhe politikanët e korruptuar

  Një rrjedhje masive e të dhënave nga një prej bankave private më të mëdha në botë, Credit Suisse , ka ekspozuar pasurinë e fshehur të klientëve të përfshirë në tortura, trafik droge, pastrim parash, korrupsion dhe krime të tjera të rënda, raporton the Guardian.

  Investigimi/ Rrjedhja e të dhënave në një nga bankat më

  CREDIT SUISSE NDIHMOI DIKTATORIN FILIPINAS FERDINAND MARCOS DHE GRUAN E TIJ IMELDA TË HAPNIN LLOGARITË ZVICERANE ME EMRA TË RREMË.

  Të dhënat përfshijnë një trafikant qeniesh njerëzore nga Filipine , një bos të bursës së Hong Kongut të burgosur për ryshfet, një miliarder libanez që urdhëroi vrasjen e të dashurës së tij dhe drejtuesit që plaçkitën kompaninë shtetërore të naftës të Venezuelës, si dhe politikanë të korruptuar nga Egjipti në Ukrainë.

  Advertisement

  Credit Suisse kundërshton pretendimet dhe konkluzionet në lidhje me praktikat e supozuara të biznesit të bankës,” tha banka në një deklaratë , duke argumentuar se çështjet e zbuluara nga gazetarët bazohen në “informacione selektive të marra jashtë kontekstit, duke rezultuar në interpretime tendencioze të biznesit të sjelljes së bankës.”

  Banka tha gjithashtu se akuzat ishin kryesisht historike, në disa raste që datonin në një kohë kur “ligjet, praktikat dhe pritshmëritë e institucioneve financiare ishin shumë të ndryshme nga ku janë tani”.

  Investigimi/ Rrjedhja e të dhënave në një nga bankat më

  Stefan Sederholm, një teknik kompjuteri suedez i cili hapi një llogari me Credit Suisse në 2008, ishte në gjendje ta mbante të hapur për dy vjet e gjysmë pas dënimit të tij të raportuar gjerësisht për trafikim njerëzor në Filipine, për të cilën ai është dënuar me burgim të përjetshëm.

  Ish presidenti diktator filipineve Ferdinand Marcos mund të ketë qenë klienti më famëkeq i Credit Suisse.

  Të dhënat e zbuluara të Credit Suisse janë të mbushura me politikanë dhe aleatët e tyre që kanë qenë të lidhur me korrupsionin, gjatë ose pasi kishin hapur llogaritë e tyre.

  Ato përfshijnë dhe Pavlo Lazarenko, i cili shërbeu për një vit si kryeministër i Ukrainës midis 1997 dhe 1998 përpara se të aplikonte për një llogari në Credit Suisse. Një muaj pasi presioni nga rivalët e detyruan Lazarenkon të shpallte dorëheqjen e tij, ai hapi të parën nga dy llogaritë e tij në Credit Suisse. Njëra u vlerësua më vonë në pothuajse 8 milion CHF (3.6 milion £).

  Investigimi/ Rrjedhja e të dhënave në një nga bankat më

  Lazarenko u vlerësua më vonë nga Transparency International se kishte grabitur 200 milion dollarë nga qeveria ukrainase, gjoja duke kërcënuar se do të dëmtonte bizneset nëse nuk i paguanin atij 50% të fitimeve të tyre. Ai u deklarua fajtor për pastrim parash në Zvicër në vitin 2000, dhe më vonë u padit në SHBA për korrupsion dhe u dënua me nëntë vjet burg në vitin 2006 në lidhje me ryshfetet e marra nga një biznesmen ukrainas.