Çfarë duhet të dini për 1 Majin, Ditën e Punëtorëve

Ditën e sotme, teksa në sheshin “Skënderbej” në Tiranë është organizuar Panairi i Punës, në festën e 1 Majit nuk kanë munguar as protestat.

“Janë organizuar sot 2 protesta. Njëra prej tyre përpara ministrisë së Energjetikës për shifrën alarmante të vdekjeve në miniera për t’u shpërngulur më tej në sheshin “Garibaldi”, nga punëtorët e fasonerive të shumta që gjenden në atë zonë, për të kërkuar të drejta pune”, raporton TCH.

Advertisement

Për sa i përket panairit të punës, nuk kishte shumë orientime për punët që ofroheshin, ndërsa pritet në vijim cilët do të jenë rezultatet e këtij panairi.

Ndërkohë ka dhe nga ata që kanë festuar duke drekuar me miqtë e të afërmit.

Në mbrëmje në sheshin “Skënderbej” organizohet edhe një koncert me këngëtarë të njohur shqiptarë.

Ndërkohë një historik i kësaj dite:

Dita e Punës, ose Festa e Punëtorëve, është një festë që festohet më 1 maj të çdo viti, e cila synon të kujtojë angazhimin e lëvizjeve sindikale dhe vështrimin ekonomik-social të punëtorëve.

1 Maji është një festë themeluar në kujtim të martirizimit në Sheshin “Haymarket” dhe për të përkujtuar dhe festuar Ditën e Solidaritetit Ndërkombëtar të Punëtorëve.

Dita e Punëtorëve është e njohur në shumë vende të botës, por jo në të gjitha. Më saktësisht, ajo i referohet kujtimit të protestave të punëtorëve që synonin një të drejtë të madhe dhe që konsistonte në orarin e punës, në 8 orë. Këto protesta çuan në nxjerrjen e një ligji që u miratua në 1866 në Illinois (SHBA).

Ndërkohë, kongresi i Internacionales së parë kërkoi që ligje të ngjashme të miratohen dhe në Evropë. Origjina e kësaj feste daton nga manifestimi i organizuar në Shtetet e Bashkuara nga Kalorësit e Punës (Knights of Labor), një shoqatë e themeluar në 1869 në New York

“Do të vijë një kohë kur heshtja jonë do të jetë më e fuqishme, se zëri që ju po mbytni sot”, ishin këto fjalët e fundit të August Spies, një nga katër punëtorët e pafajshëm, që u ekzekutuan pas shpërthimit të një bombe në Sheshin “Haymarket” në Çikago, në maj të vitit 1886, ku humbën jetën tetë drejtuesit kryesorë të lëvizjes së punëtorëve. “Krimi” për të cilin Spies dhe shokët e tij po dënoheshin ishte të qenurit militantë në luftën që punëtorët kishin ndërmarrë për të drejtat e tyre dhe punën 8-orëshe.

Dy vjet më vonë, më 1884-ën, një manifestim i ngjashëm i Kavalierëve të Punës miratoi një rezolutë që ngjarja të kishte bazë vjetore. Gjithashtu organizatorët sindikalistë, afër lëvizjeve socialiste dhe anarkiste, sugjeruan si datë feste: 1 majin. Ndërkohë, incidente të rënda ndodhën në ditët e para të majit 1886 në Çikago (SHBA) dhe që njihet si kryengritja e Haymarket. Këto ngjarje arritën kulmin e tyre më 4 maj, kur policia qëlloi mbi demonstruesit duke shkaktuar shumë viktima. Data e 1 maj është miratuar në Kanada në 1894 edhe pse koncepti i festës së punëtorëve i referohej këtu marshimeve të mëparshme të punëtorëve të mbajtur në Toronto dhe Otava në 1872.

Në Evropë 1 Maji, festa e punëtorëve është bërë zyrtare nga ana e delegatëve socialistë të kongresit të Internacionales së dytë në Paris në vitin 1889 dhe ratifikuar në Itali dy vjet më vonë.