5 mitet që nuk duhet t’i besoni më për vaksinën antigrip

Për fat të keq ka ende shumë mite të rreme dhe besime të pavërteta që qarkullojnë rreth këtij ilaçi që na ndihmon të parandalojmë gripin dhe rekomandohet për kategori të veçanta të njerëzve. Më mirë të luftosh lajmet e rreme apo të kurosh sëmundjen? Çfarë nuk duhet të besoni më rreth kësaj vaksine është këtu…

Gripi nuk është një sëmundje e parëndësishme

Advertisement

Mjaft me besimin e rremë se ndikimi është i parëndësishëm. Gripi mund të kalohet lehtë tek njerëzit që janë të shëndetshëm, por për ata që janë në rrezik mund të shkaktojë komplikime shumë serioze, siç është pneumonia. A e dini se në botë ka më shumë se 500 mijë njerëz që vdesin çdo vit për shkak të ndërlikimeve të gripit?

Vaksina është e nevojshme

Nuk është një vaksinë e padobishme. Është e dobishme për të shmangur qarkullimin e virusit që në disa njerëz mund të jetë i rrezikshëm. Vaksinimi mund të zvogëlojë rrezikun për t’u sëmurur nga 40-60% dhe për të infektuar njerëzit e tjerë.

Vaksina nuk është e përjetshme

Nuk është një nga ato vaksinat që bëhet një herë dhe vlen përgjithmonë, për faktin e thjeshtë që viruset ndryshojnë. Dhe mbrojtja nuk mbetet e lartë për më shumë se gjashtë muaj pasi e keni bërë. Atëherë mbrojtja gradualisht zvogëlohet. Kjo është arsyeja pse ne duhet të vaksinohemi çdo vit afër sezonit të gripit, pra në nëntor.

Vaksina nuk është e rrezikshme në shtatzëni

Në të vërtetë, vaksina rekomandohet në shtatzëni për të mbrojtur nënat dhe fëmijët e palindur. Sepse simptomat e gripit tek foshnjat e porsalindura mund të jenë shumë të rrezikshme. Ndoshta është më mirë të mbroheni, a nuk mendoni?

Vaksina nuk shkakton grip

Viruset e përfshira në vaksinë nuk janë aktive, kështu që nuk mund të shkaktojnë grip ose infektojnë të tjerët. Ajo që mund të kemi është enjtje, skuqje, dhimbje në zonën e injektimit, ethe e butë dhe dhimbje në nyje. Këto janë efekte anësore të vogla që mund të ndodhin, por nuk është e sigurt që ato do të ndodhin.

/RevistaClass/