Tiranë | Pezullim dhe heqje licence për universitetet

Ministria e Arsimit ka propozuar heqjen e licencës për 18 universitete në vend, pezullimin e disa të tjerëve dhe vazhdimin me kusht për një numër shkollash të larta në vend.

MAS prezantoi sot raportin e verifikimit të kritereve të ligjshmërisë në Institucionet e Arsimit të Lartë, publike e private në vend. Në raportin e ligjshmërisë sqarohen edhe arsyet e reduktimit të kuotave sikurse edhe heqja e disa programeve të studimit apo edhe pezullimi i pranimeve në ciklin e parë të studimeve.
Heqje license
Akademia e Studimeve te Aplikuara, Durrës
Akademia Pedagogjike, Tiranë
Shkolla e Lartë “Nëna Mbretëreshë Geraldinë”
Shkolla e Lartë Amerikane e Tiranës
Shkolla e Lartë Ndërkombëtare e Tiranës
Kolegji profesional i sporteve, Fier
Shkolla e Lartë “Illyria”
Kolegj profesional “Argent”, Shkodër
Kolegjet Profesionale, private “Medicom”
Shkolla e Lartë Private e Edukimit
Universiteti Elite
Universiteti Planetar i Tiranës
“Justiniani I”
“Medikadent”
Universiteti Kristal
“Vitrina”
Gjon Buzuku”, Shkodër
Akademia e Ndertimit, Tiranë

Pezullim i aktivitetit
Akademia Profesionale e Biznesit
“ISSAT”
Kolegji Profesional “Ivoclar Vivadent &Partners”
Kolegji Profesional privat “New Generation”
“Pavarësia” Vlorë
“Hëna e plotë” (Bedër)
“Logos”
“Justicia”
“Sevasti dhe Parashqevi Qiriazi”
“Instituti Kanadez i Teknologjisë”
“Wisdom University”
Universiteti “Aldent”
Universiteti privat “Albanian University”

Propozim për mbyllje të IAL-ve
Akademia e Arteve Shkodër
Propozim për mbyllje të Filialeve
Filiali Kukës, UT
Filiali Sarandë, UT
Filiali Peshkopi, UAMD
Filiali Pogradec, UK
Filiali Lushnje, UBT
Filiali Gjirokastër, UBT

Rekomandime për përmirësimin e kritereve
“Shkolla e Lartë Private Mesdhetare e Shqipërisë”
Akademia e studimeve të aplikuara “Reald”
Shkolla e Lartë “Nehemia”
“Tirana Business University”
“Luarasi”
“Marubi”
Universiteti “Marin Barleti”
Universiteti i New Yorkut, Tiranë”
Universiteti Metropolitan Tirana”
Universiteti “Epoka”
Universiteti “Polis”
Universiteti Europian i Tiranës
Universiteti katolik “Zoja e Këshillit të Mirë”

Reduktim i kuotave për disa programe studimi

Pezullim i pranimeve në ciklin e parë të studimeve

Kryeministri Edi Rama kërkoi që diploma në Shqipëri të ketë të njëjtën peshë dhe vlerë, pavarësisht se në cilin universitet ajo merret, publik apo privat. Duke iu referuar raportit mbi verifikimin e kritereve të ligjshmërisë së universiteteve nga Ministria e Arsimit, Rama tha se ku dokumenti nxjerr gjëra që janë përtej imagjinatës.