Restoranti i Rene Rexhepi, 43 vjeç me origjinë shqiptare nga Tetova ka marrë çmimin si më i miri në botë, dhe entuziazmi i pronarit me gjithë stafin duket në këtë video të postuar në Twitter.
Restoranti quhet Noma, ndodhet në Copenhagen të Danimarkës dhe pavarësisht se sërish Copenhagen konfirmon reputacionin global të kuzhinës inovative, Oscar-i i Gastronomisë vjen falë kuzhinierit me origjinë shqiptare. ‘Noma e re’ nga kuzhinieri Rene Rexhepi njihet botërisht për teknikat e ushqimit dhe fermentimit.
‘Asnjë udhëtim në Noma nuk është kurrë i njëjtë “ u tha në eventin që u mbajt në Belgjikë e ku u shpallën çmimet. Restoranti njihet për specialitetin e përgatitjes të disa pjatave, kryesisht të pjatës speciale Shawarma.
Shawarma është një pjatë speciale arabe Levantine e përbërë nga mishi i prerë në feta të holla, i mbledhur në një formë konike, dhe i pjekur me rrokullisje të ngadalta.
William Dreë, drejtori përgjegjës përaktivitetin e shpalljes së ‘50 Restorantet më të Mirë në Botë’, tha se Noma mund të ketë qenë restoranti më me ndikim në gjeneratën e tij, duke vendosur standarde të reja në drejtim të kërkimit dhe burimit të përbërësve, zhvillimit dhe prezantimit të pjatave.
Stafi i Noma-s, menuja aktuale e të cilëve quhet “game & forest season” e që kushton 320 paund, shprehën entuziazmin duke u përqafuar me njëri tjetrin e duke brohoritur.
Si u zgjodh në vendin e parë?
Lista vjetore është votuar nga më shumë se 1.000 gastronomë, përfshirë shkrimtarë dhe kritikë të ushqimit, kuzhinierë, restauratorë dhe ekspertë të kuzhinës ndërkombëtare, të cilët këtë vit i dhanë vendin e dytë një restoranti tjetër Michelin me tre yje të Kopenhagenit, Geranium.
Noma ka mbajtur flamurin e Kuzhinës ‘New Nordic’ prej vitit 2004 ku Rexhepi dhe bashkëpronari i restorantit, Claus Meyer, iu bashkuan 10 kuzhinierëve të tjerë nordikë në nismën e krijimit të “kuzhinës autentike” të rajonit.
Qëllimi ishte pastërtia, thjeshtësia dhe freskia, si dhe mbizotërimi i pjatave sipas sezonit. Shumë restorante të tjera u inkurajuan për të zhvilluar më shumë receta tradicionale nordike. Peshku dhe Mishi i ringjallur ose siç e njohim në termat e gatimit Marinimi, janë elementët kryesorë të një vakti të bollshëm nordik.
Restoranti Noma mori një yll të tretë nga Michelin këtë vit, me lëvdata për lidhjen e fortë me natyrën dhe qasjen holistike, e cila sheh përbërës të pazakontë sezonalë të shfaqur në pjata krijuese dhe komplekse.
Asnjë çmim nuk u dha vitin e kaluar për shkak të pandemisë, dhe titulli i këtij viti do të thotë që Noma, e cila u hap për herë të parë në Christianhavn të kryeqytetit danez në vitin 2003, është në nivel me El Bulli të Ferran Adria.