Ndryshime të mëdha në Eurovision 2023: Ja si do të zgjidhet kënga fituese!

Unioni Europian i Transmetuesve (EBU) njoftoi ndryshime të mëdha në sistemin e votimit të Eurovision Song Contest 2023.

Detajet u bënë publike në një deklaratë për shtyp dhe janë:

Advertisement

1. Votat e shikuesve do të vendosin për vendet që kualifikohen pas gjysmëfinaleve.
2. Shikuesit në vendet jo-pjesëmarrëse do të mund të votojnë në internet.
3. Votat e jurisë do të kombinohen me votat e audiencës globale për të vendosur rezultatin përfundimtar.
4. Vitin e ardhshëm, vendet që kualifikohen në gjysmëfinale do të vendosen vetëm në bazë të votave të dhëna nga shikuesit, në vend të kombinimit të votimit të jurisë dhe votimit të publikut siç ka ndodhur që nga viti 2009.

Pra, juritë profesionale të industrisë së muzikës do të ndikojnë për finalen e madhe, por kontrolli i plotë se kush do të arrijë atje nga gjysmëfinalet i është dorëzuar publikut.

Dhe, për herë të parë ndonjëherë, shikuesit nga vendet jo-pjesëmarrëse do të mund të votojnë për këngët e tyre të preferuara!