Këto janë fotot më të mira të shkrepura mes fatkeqësive natyrore

Fotografi spanjoll Antonio Aragón Renuncio ka fituar çmimin e lakmuar të “Fotografive të Mjedisit të Vitit 2021” për foton e tij të titulluar “Bijtë e baticës në rritje”, e cila tregon një fëmijë duke fjetur brenda shtëpisë së tij që po përballet nga erozioni bregdetar në plazhin Afiadenyigba në Ganë.

Fituesit u shpallën gjatë Konferencës së OKB-së për Ndryshimet Klimatike (COP26) në Glasgow. Tani në vitin e tij të 14-të, konkursi “Environmental Photographer of the Year” shfaq disa nga fotografitë mjedisore më frymëzuese në botë. Konkursi vjetor ofron një platformë për të rritur ndërgjegjësimin për mjedisin që ka planetin tonë në rrezik.

Advertisement

Fituesi – Bijtë e baticës në rritje

Këto janë fotot më të mira të shkrepura mes

“BIJTË E BATICËS NË RRITJE” NGA ANTONIO ARAGON RENUNCIO

Një fëmijë fle në dyshemenë e shtëpisë së tij gati për t’u shembur, i shkatërruar nga erozioni bregdetar në plazhin Afidegnigba, në perëndim të Ganës. Niveli i detit në brigjet e Togos dhe vendeve të tjera të Afrikës Perëndimore vazhdon të rritet dhe të gëlltisë gjithçka në rrugën e tyre. Megjithatë, bregu i këtij vendi të vogël në Gjirin e Guinesë është vetëm një pjesë e problemit masiv që prek më shumë se 8000 km bregdet në 13 vendet e Afrikës Perëndimore.

Fituesi i fotografes së re mjedisore të vitit

Këto janë fotot më të mira të shkrepura mes

FERR NGA AMAAN ALI

Një djalë që lufton zjarret sipërfaqësore në një pyll afër shtëpisë së tij në Yamuna Ghat, Nju Delhi, Indi. Sipas banorëve vendas, zjarret në pyje të shkaktuara nga aktiviteti njerëzor në këtë zonë janë një dukuri e zakonshme për shkak të kushteve të pafavorshme të jetesës.

Fituesi i çmimit Resilient

Këto janë fotot më të mira të shkrepura mes

MBIJETO PER TE GJALLET NGA ASHRAFUL ISLAM

Tufat e deleve kërkojnë bar mes dheut të plasaritur. Thatësirat ekstreme në Bangladesh kanë krijuar vështirësi për të gjitha qeniet e gjalla.

Fituesi i çmimit “Qytete të Qëndrueshme”

Këto janë fotot më të mira të shkrepura mes

PHOTOBIOREACTOR TRANZICIONI NGA SIMONE TRAMONT

Një fotobioreaktor në objektet e Algalif në Reykjanesbaer, Islandë, prodhon astaksantinë të qëndrueshme (një antioksidant) duke përdorur energji të pastër gjeotermale. Islanda ka kaluar nga karburantet fosile në 100 për qind burime të rinovueshme për energjinë elektrike dhe ngrohjen e tyre.

Fituesi i Veprimit Klimatik

Këto janë fotot më të mira të shkrepura mes

FRYMEMARRJA E FUNDIT NGA KEVIN OCHIENG ONYANGO

Një djalë i ri merr ajër nga bima në këtë imazh simbolik të marrë në Kenia, ndërsa një stuhi rëre shpërthen në sfond.

Fituesi i ujit dhe sigurisë

Këto janë fotot më të mira të shkrepura mes

BARRIERA E GJELBËR NGA SANDIPANI CHATTOPADHYAY

Stinat e parregullta të musoneve dhe thatësirat shkaktojnë lulëzimin e algave në lumin Damodar, Indi. Lulëzimi i algave parandalon depërtimin e dritës në sipërfaqe dhe parandalon thithjen e oksigjenit nga organizmat poshtë, duke ndikuar në shëndetin e njeriut dhe habitatet në zonë.

Fituesi i Mjediseve të së Ardhmes

Këto janë fotot më të mira të shkrepura mes

PËRMBYTJA NGA MICHELE LAPINI

Një pamje ajrore e përmbytjes së lumit Panaro pranë Modenës, Itali.