Izolimi solli një të mirë; mund të shpëtohen 11 mije jetë njerëzish nga ulja e ndotjes

Cilësia e ajrit në Evropë  është përmirësuar nga bllokimet që janë vendosur për të luftuar pandeminë e koronavirusit, sipas një studimi të botuar të enjten kjo ka sjellur përfitime shëndetësore ekuivalente me shmangien e 11.300 vdekjeve të parakohshme.

Studiuesit llogaritën ndikimin e mundshëm në sëmundjet e shkaktuara ose të përkeqësuara nga ndotja e ajrit, e cila ka rënë në mënyrë drastike pasi qindra miliona njerëz kanë qëndruar në shtëpi gjatë muajit të kaluar. “Ju mund ta krahasoni sikur të mendoni, që e gjithë  Evropa ka ndaluar pirjen e duhanit për një muaj,” tha Lauri Myllyvirta, analisti kryesor në Qendrën për Kërkimin e Energjisë dhe Ajrit të pastër me qendër në Helsinki, i cili kreu studimin.
“Analiza jonë thekson përfitimet e jashtëzakonshme që vijnë për shëndetin publik dhe cilësinë e jetës, nëse ne zvogëlojmë djegien e karburantit në një mënyrë të qëndrueshme”.

Advertisement

Përfitimet në Gjermani, Britani dhe Itali tejkaluan ekuivalentin e më shumë se 1.500 vdekjeve të parakohshme në secilin vend.

Qytetari mesatar evropian në jetën e përditshme është i ekspozuar 37% ndaj niveleve të dioksidit të azotit. Gazi prodhohet kryesisht nga transporti rrugor. Ekspozimi ndaj grimcave, të krijuara nga transporti, industria dhe ngrohja me qymyr, ishte 12% nën nivelet normale, sipas një studimi, i cili përfshiu 21 vende evropiane.

Rënia e ndotjes gjithashtu pritet të sjellë 6,000 raste më pak të astmës tek fëmijët, tha CREA.

Në të njëjtën kohë, studiuesit vunë në dukje se ekspozimi i zgjatur ndaj ajrit të ndotur para pandemisë mund të ketë shkaktuar ose përkeqësuar diabetin, sëmundjen e mushkërive, sëmundjet e zemrës dhe kancerin – të gjitha kushtet që rrisin rrezikun e vdekjes për pacientët me COVID-19.

“Ajo që mund të themi deri më tani është se ekziston një mbivendosje midis kushteve të lidhura me ndotjen e ajrit dhe atyre që kanë rritur rrezikun e vdekjes nga COVID-19″, tha Sara De Matteis, një profesore në Universitetin Cagliari të Italisë dhe një anëtare e Komiteti të Shëndetit Mjedisor i Shoqatës së Riparimit Evropian.

Sipas agjencisë së mjedisit të BE-së: “Ndotja e ajrit shkakton më shumë se 400,000 vdekje të parakohshme në vit”.

Burimi: Sky – Bota.al