Vorkuta, qyteti i ngrirë në Rusi me temperatura deri në -50 gradë

Temperaturat e ftohta ekstreme që arrijnë -50 gradë Celsius mbizotërojnë në qytetin Arktik Rus të Vorkuta, i cili shpesh quhet një “qytet fantazmë” për shkak të mjedisit të tij të frikshëm që përbëhet nga ndërtesa të braktisura.

Vorkuta është qyteti i katërt më i madh në veri të Rrethit Arktik dhe qyteti më i ftohtë në të gjithë Evropën, me temperatura rekord të ftohta që arrijnë nën minus 50 gradë Celsius në fund të dimrit. Qyteti dikur ishte shtëpia e një komuniteti të lulëzuar të minierave të qymyrit, duke premtuar paga të larta për ata që u transferuan në rajonin e ftohtë.

Advertisement

Qyteti dhe minierat u ndërtuan në kurrizin e të burgosurve nën sundimin e Joseph Stalin dhe puna dhe kushtet e vështira vranë 200,000 prej tyre. Tani vetë qyteti po shuhet.

Vorkuta është ende shtëpia e 50,000 banorëve, por ky numër popullsie nuk është asgjë në krahasim me popullsinë që kishte rrethinat e saj përreth në kohën e tij të lulëzimit. Migrimi jashtë qytetit është rritur që nga viti 2013 për shkak të papunësisë, duke i kthyer shumë prej vendbanimeve në qytete fantazmë, të cilat ngrijnë në temperaturat e ftohta.