“Tre Billborde në Prishtinë”, Kosova proteston dhunën në familje (Foto)

Nëse keni parë ose dëgjuar për filmin fitues të çmimit Oskar “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, me siguri do ju rikujtohen tre stendat e afishimt me ngjyrë të kuqe dhe tipografi të zezë.

Një fushatë e tillë nga “Haveit Collective” është rikrijuar edhe në Prishtinë kundër dhunës në familje.

Advertisement

Në “Ditën Ndërkombëtare të Gruas”, billbordet janë vendosur në rrugën Luan Haradinaj, ku ndodhet edhe Shtabi i kryesor i Policisë së Kosovës në kryeqytet.

“Edhe sa thirrje të humbura” dhe emrat e “Diana Kastratit” dhe “Zejnepe Bytyqit”, shkruhet në to, marrë shkas nga emrat e dy grave të vrara nga burrat e tyre.

Kastrati dhe Bytyçi kishin raportuar bashkëshortët e tyre për dhunë në familje shumë herë, por ato përfunduan të vrara nga shkaku i mos reagimit në kohë të institucioneve përgjegjëse.

Fushata është motivuar nga filmi i famshëm amerikan, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, i cili flet për një nënë të zhgënjyer nga sistemi i drejtësisë dhe rendit në një qytet amerikan, i cili nuk i bën përpjekjet e duhura për të zbardhur vrasjen e një vajzës së saj të djegur e të përdhunuar.