Vera është sezoni i dashurisë dhe i pasionit, por në shumë kuptime: mund të ndodhë të zbulojmë që partneri ynë të jetë lidhur shumë me një shoqen tonë të përbashkët. Si të reagojmë ndaj ndjenjës së frustrimit dhe zhgënjimit të hidhur kur thyhet besimi? Për fat të keq nuk ka shumë mënyra: duhet të “gëlltitni” dhimbjen dhe të gjeni forcën për të vazhduar. Me ose pa të.

Çfarë ndodh në tru – Shkencëtarët kanë zbuluar se kur vuajmë një zhgënjim në dashuri në tru krijohet një lloj efekti doping: në fakt, trupi prodhon më shumë dopaminë, një neurotransmetues që rregullon prodhimin e adrenalinës. Shkurtimisht, trupi ynë bën çmos që “t’i japë vetes një lëvizje” dhe të përgatitet përsëri për veprim.

Filloni nga vetja – Mos e jepni shumë veten dhe të rrini me mendjen te hakmarrja, duke u thënë të gjithëve se çfarë maskarai ishte ai. Nëse keni nevojë të ndani dhimbjen, flisni me dikë që i besoni shumë dhe ndaloni aty. Duke shtuar bashkëbiseduesit nuk do të ndiheni më të lehtësuar apo të merrni një ngushëllim më tepër: përkundrazi do të bëheshit objekt bisede dhe kjo është gjëja e fundit, për të cilën keni nevojë. Qëndrimi në heshtje do t’ju ndihmojë që të rikuperoni një lidhje me botën tuaj të brendshme dhe t’ju ndihmojë të kuptoni më qartë se çfarë duhet të bëni. Jini të kujdesshëm ndaj asaj që keni nevojë dhe përpiquni ta doni atë. Përballimi i trishtimit është hapi i parë për ta lënë prapa, pa pasur frikë nga momentet e pashmangshme të melankolisë.

Mos vazhdoni – Një nga gabimet më të shpeshta është që ndaloni te zemërimi, duke ia lënë të gjitha fajet ish-it. Zemërimi dhe dëshira për hakmarrje janë të natyrshme: i jepni vetes disa ditë kohë për të kuptuar këto ndjesi, por përpiquni të mos zhyteni në to: ato janë emocione të rënda dhe jokonstruktive, për të cilat është mirë të vihet një kufi. Nga ana tjetër, është e drejtë të pyesësh me sinqeritet se cili ka qenë roli juaj në këtë situatë: a është e mundur që ju të mos keni pak përgjegjësi?

Strategjitë – E shkëpusni miqësinë me ish-in tuaj dhe njerëzit që janë shumë të lidhur me të, hiqni profilet që ju lidhin me të, por përmbahuni që të mos e mbushni rrjetin social me sharje dhe ofendime: përveç të qenit një sjellje pak efektive, ajo është gjithashtu e pakëndshme dhe e paedukatë. Më mirë rrini në heshtje për të simuluar indiferencën. Nëse nuk mund t’i rezistoni tundimit për të vizituar profilin e tij dhe për të gjetur gjithçka që ai bën, kufizoni kohën tuaj sa më shumë që të jetë e mundur. Ju do të gjeni se miqësitë e vërteta janë shumë më të kënaqshme sesa ato virtuale.

Me të vërtetë ka mbaruar? – Lëreni zemërimin të bëjë të sajin, pastaj ndaluni dhe arsyetoni: si është justifikuar ai? Dhe çfarë rëndësie i ka dhënë ngjarjes? A ishte një arratisje e thjeshtë apo shenjë e një keqësie që e kishte dëmtuar marrëdhënien? Nëse ai ju kërkon që ta provoni përsëri, ia vlen të përpiqeni ta kapërceni ndodhinë sa më shpejt që të jetë e mundur: bëjeni atë të paguajë nëse, por duke u përpjekur të mos vuani shumë. Nëse, nga ana tjetër, tradhtia është akti i fundit i një ndërprerjeje të pashmangshme, përpiquni të jeni të guximshëm dhe t’i jepni fund: në vend se të rrini duke vuajtur, më mirë shikoni përpara të ardhmen. Mos u shqetësoni për faljen: nuk është e lehtë për të kapërcyer një dhimbje të madhe në një kohë të shkurtër. Dhe në thelb nuk ju kërkohet ta bëni.

Jeto me pozitivitet – Asnjëherë më shumë sesa në këtë moment është e nevojshme të ndryshohet perspektiva në mënyrën më radikale të mundshme: frekuentoni vende të tjera, jo ato që vende që frekuentonit me partnerin, dedikojuni një hobi të ri, përpiquni të takoni njerëz të rinj, mësoni ndonjë të ri. Lëvizja fizike, në veçanti, mund të ndihmojë: një sesion trajnimi, madje edhe intensiv, do t’ju ndihmojë të merrni mbushjen tuaj të endorfinave dhe të hiqni qafe gjendjen e keqe. Gjithashtu do t’ju japë lodhje të shëndetshme, të dobishme për tejkalimin e ankthit dhe pagjumësinë e natës. Dhe pastaj, kush e di: mund të zbuloni se trajneri i ri … është një djalë me të vërtetë i këndshëm.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.