Leukoplasti elektrik: tani mund të shërohesh 5 herë më shpejt

Një copë leukoplast elektrik me kosto të ulët është e aftë për të shpejtuar shërimin e plagës me 5 herë krahasuar me veshjet normale. Ajo është shpikur nga një grup inxhinierësh sino-amerikanë në Universitetin e Wisconsin-Madison (SHBA) dhe studimi u botua në Acs Nano. Metoda shfrytëzon energjinë e gjeneruar nga lëvizjet e trupit të pacientit për të gjeneruar impulse elektrike ‘delikate’ në plagë. Në testet e minjve, leukoplasti elektrik reduktonte kohën e shërimit në vetëm tre ditë, në krahasim me pothuajse dy javë për procesin e shërimit normal. “Ne u  befasuam kur pamë një normë të tillë të shpejtë të rimëkëmbjes”, thotë Xudong Wang, një profesor i shkencave të materialeve dhe inxhinierisë në UW-Madison në një deklaratë në faqen e internetit të Universitetit. “Ne supozuam se pajisjet do të kishin prodhuar disa efekte, por njësia ishte shumë më tepër se ç’pritej”. Lëndimet akute dhe kronike “paraqesin një kosto të konsiderueshme për kujdesin shëndetësor në mbarë botën”, tha Angela Gibson, një profesor i kirurgjisë në UË-Madison dhe një kirurg i zjarrtë dhe drejtor i shërbimeve të shërimit të plagëve në UË Health. “Përdorimi i stimulimit elektrik në shërimin e plagës është i rrallë”. Në dallim nga metodat ekzistuese, leukoplasti i ri është shumë më i thjeshtë. “Pajisja jonë është aq e rehatshme sa një fashë”, thotë Wang. /Shqip/