Kjo është dhoma më e qetë në botë, ku heshtja ia kalon asaj të varrit

Edhe nëse asgjë nuk lëviz, ambienti rreth nesh krijon vetvetiu zhurma. Me fjalë të tjera, heshtja nuk ekziston në mjedis. Ose më saktë ekziston, por vetëm në një dhomë anekoike.

Kjo është dhoma ku ekziston heshtja absolute dhe është artificiale.

Advertisement

Të gjitha zhurmat e botës së jashtme janë të bllokuara në këtë dhomë. Heshtja është pothuajse absolute: arrin mesatarisht -20,3 decibel, domethënë edhe nëse ka ndonjë fije zhurme, është përtej asaj që mund të perceptohet nga veshi i njeriut. Një rekord i përfshirë në Guinness. Në rrethana të tilla, është normale të jesh në gjendje të dëgjosh qartë rrahjet e zemrës ose kockat duke bërë një zhurmë të rëndë gjatë lëvizjes.

Sapo hyn në këtë dhomë menjëherë ndjen diçka unike, të vështirë për t’u përshkruar. Shumica e njerëzve e shohin mungesën e zërit si shurdhuese.

Shpjegimi pse ndodh kjo është gjithashtu i lidhur me zakonet tona të jetës: në botën reale, ne jemi vazhdimisht të ekspozuar ndaj tingujve dhe zhurmave, pikërisht sepse heshtja nuk ekziston në natyrë. Kjo do të thotë që daullet e veshit tanë gjithmonë i nënshtrohen një presioni të caktuar ajri: kur hyni në dhomën anekoike, ky presion zhduket sepse muret e dhomës nuk lejojnë praninë e reflektimeve të tingullit, tingëllimave, jehonave.

Në këto dhoma ka vetëm një tingull, të vdekur. Është njësoj si të hysh në një dhomë të errët: në fillim nuk mund të shohësh asgjë, por me kalimin e kohës sytë përshtaten.

Dhoma anekoike përbëhet nga gjashtë shtresa betoni dhe çeliku, të vendosura në seri për të lagur dridhjet . Lesh xhami është vendosur në dysheme, tavan dhe mure për të parandaluar kthimin e valëve të zërit.

Kjo dhomë gjendet në Washington.