Këshilla të arta për një trup perfekt

Gjithmonë duhet respektuar dhe dëgjuar trupi ynë, i cili, nëpërmjet sinjaleve fiziologjike si uria dhe ngopja, është në gjendje të n’a udhëzojë drejt një rruge të rregullt dhe të kontrolluar. Ja tek janë disa rregulla të arta për të humbur në peshë pa sakrifica të tepërta dhe për të mbajtur një peshë të kënaqshme:

1- Mos kaloni asnjë vakt, duke nisur që nga mëngjesi

Advertisement

2- Vendosni në çdo vakt një porcion me karbohidrate, preferohen ato të llojit integral dhe me një përmbajtje të ulët yndyre

3- Vendosni në çdo vakt kryesor një porcion të mirë me perime

4- Në snacks (maksimumi 2 në ditë) preferohen frutat

5- Ulni konsumimin e djathit në 2-3 herë në javë

6- Hani peshk të paktën 2 herë në javë 

7- Konsumoni të paktën 2-3 herë në javë, një nga pjatat: a- një supë me drithëra të shoqëruar nga një pjatë e dytë me perime, b- sallatë me vezë, proshutë ose mocarela me ton shoqëruar me një fetë bukë, c- makarona ose oriz i ftohtë me perime (domate, borzilok, bizele, karrota, ullinj, etj)

8- Preferoni ushqime me bazë perimesh në pjatën e parë: domate, kungull i njomë, patëllxhan, brokoli, etj

9- Limitoni salcat e pasura me kalori (psh. ato me bazë mishi, proshute, kremi, etj), për 1-2 herë në javë dhe ato mund t'i shoqëroni me perime pa shtuar një pjatë të dytë.

10– Eliminoni ushqimet me të njëjtin funksion ushqyes, në të njëjtin vakt, (p.sh. mish + djathë, bukë dhe makarona, patate dhe bukë etj).

11- Përdorni metoda gatimi të tilla si: i zier, i pjekur në zgarë, i zier ngadalë etj

12- Për perimet përdorni përbërës të tillë si: verë, salcë domatesh dhe bimë aromatizuese (erëza) në mënyrë që të reduktohen në minimum yndyrnat dhe sasia e kripës.

13- Jepini përparësi vajit të ullirit në sasi të vogla në gatim duke e shtuar në fund të papërpunuar.

14- Kufizoni marrjen e ëmbëlsirave mundësisht pas një vakti apo për mëngjes, sidomos nëse mendoni të zëvendësoni një vakt me to.

15- Pini të paktën 1.5 deri 2 litra lëngje në ditë, sidomos ujë ose pije pa sheqer.

Sfida është që të jeni në gjendje të mbani ose të humbisni peshë në mënyrë të qëndrueshme e të ruani kënaqësinë për të konsumuar ushqime të shëndetshme dhe të shijshme.


  1. Gjithmonë duhet respektuar dhe dëgjuar trupi ynë, i cili, nëpërmjet sinjaleve fiziologjike si uria dhe ngopja, është në gjendje të n’a udhëzojë drejt një rruge të rregullt dhe të kontrolluar. Ja tek janë disa rregulla të arta për të humbur në peshë pa sakrifica të tepërta dhe për të mbajtur një peshë të kënaqshme:
  2. 1- Mos kaloni asnjë vakt, duke nisur që nga mëngjesi
  3. 2- Vendosni në çdo vakt një porcion me karbohidrate, preferohen ato të llojit integral dhe me një përmbajtje të ulët yndyre
  4. 3- Vendosni në çdo vakt kryesor një porcion të mirë me perime
  5. 4- Në snacks (maksimumi 2 në ditë) preferohen frutat

5- Ulni konsumimin e djathit në 2-3 herë në javë

  1. 6- Hani peshk të paktën 2 herë në javë 
  2. 7- Konsumoni të paktën 2-3 herë në javë, një nga pjatat: a- një supë me drithëra të shoqëruar nga një pjatë e dytë me perime, b- sallatë me vezë, proshutë ose mocarela me ton shoqëruar me një fetë bukë, c- makarona ose oriz i ftohtë me perime (domate, borzilok, bizele, karrota, ullinj, etj)
  3. 8- Preferoni ushqime me bazë perimesh në pjatën e parë: domate, kungull i njomë, patëllxhan, brokoli, etj
  4. 9- Limitoni salcat e pasura me kalori (psh. ato me bazë mishi, proshute, kremi, etj), për 1-2 herë në javë dhe ato mund t'i shoqëroni me perime pa shtuar një pjatë të dytë.
  5. 10– Eliminoni ushqimet me të njëjtin funksion ushqyes, në të njëjtin vakt, (p.sh. mish + djathë, bukë dhe makarona, patate dhe bukë etj).
  6. 11- Përdorni metoda gatimi të tilla si: i zier, i pjekur në zgarë, i zier ngadalë etj
  7. 12- Për perimet përdorni përbërës të tillë si: verë, salcë domatesh dhe bimë aromatizuese (erëza) në mënyrë që të reduktohen në minimum yndyrnat dhe sasia e kripës.
  8. 13- Jepini përparësi vajit të ullirit në sasi të vogla në gatim duke e shtuar në fund të papërpunuar.
  9. 14- Kufizoni marrjen e ëmbëlsirave mundësisht pas një vakti apo për mëngjes, sidomos nëse mendoni të zëvendësoni një vakt me to.
  10. 15- Pini të paktën 1.5 deri 2 litra lëngje në ditë, sidomos ujë ose pije pa sheqer.