Ambasadori i ri i SHBA-së në Shqipëri/ Presidenti Biden zgjedh si kandidat diplomatin David J. Kostelancik.

Presidenti i ShBA-së, Joe Biden njoftoi se ka zgjedhur diplomatin David J. Kostelancik si kandidat kryesor për postin e Ambasadorit të Shteteve të Bashkuara në Shqipëri.

Tashmë pritet që kandidatura e nominuar të paraqitet në senat ku zhvillohet një dëgjesë e më pas miratohet.

Advertisement

Aktualisht ai është këshilltar i stafit ushtarak në Pentagon dhe më parë ka qenë diplomat dy herë në Ambasadën Amerikane në Moskë, në Hungari dhe gjithashtu shërbeu në Këshillin e Sigurisë Kombëtare, duke u përqendruar në marrëdhëniet e SHBA me vendet e Evropës Qendrore.

Kush është David J. Kostelancik

David J. Kostelancik, anëtar karriere i Shërbimit të Jashtëm të Lartë me gradën Ministër-Këshilltar, aktualisht shërben si Këshilltar për Politikën e Jashtme të Kryetarit të Shefave të Përbashkët të Shtabit, Gjeneral Mark Milley.

Kostelancik ka shërbyer më parë si Zëvendës Shef i Misionit dhe për dy vjet si i ngarkuar me punë të përkohshme në Ambasadën e SHBA në Budapest, Hungari. Detyrat e tjera përfshijnë Drejtor i Zyrës për Çështjet e Evropës Jugore Qendrore dhe Drejtor i Zyrës për Çështjet Ruse, si në Byronë e Çështjeve Evropiane dhe Euroaziatike, si dhe Drejtor i Zyrës së Evropës dhe Azisë në Byronë Ndërkombëtare të Narkotikëve dhe Ligjit, çështjet e përmbarimit.

Më herët, Kostelancik u dërgua dy herë në ambasadën amerikane në Moskë të Rusisë. Punë të tjera jashtë vendit përfshijnë Misionin e SHBA në OSBE dhe Misionin e SHBA në NATO, Ambasada në Tiranë, Shqipëri dhe Ambasada e SHBA në Ankara, Turqi.

Me origjinë nga Illinois, ai është i diplomuar në Kolegjin Kombëtar të Luftës, ku fitoi një Master Shkencor. Ai gjithashtu mori një diplomë Master të Arteve nga Universiteti i Miçiganit dhe një diplomë Bachelor të Arteve nga Universiteti Northëestern. Flet rusisht, hungarisht, shqip dhe turqisht.

Krahas Kostelancik, në njoftimin e Shtëpisë së Bardhë, Biden njofton se ka shpallur 15 emra kandidatësh për poste të ndryshme në administratën e tij.