Vetitë e vezëve janë vënë vazhdimisht në dyshim.
Njerëzit kanë folur kaq shumë për këtë produkt i cili tani është provuar të jetë unik në përbërjen e tij në mënyra të ndryshme.
Kemi përmbledhur rezultatet e studimeve të fundit mbi dobitë shëndetësore të vezëve të pulave. Na del që 2-3 vezë është doza optimale ditore.
Truri gjendet nën mbrojtjen e kolinës.
Fosfolipidet, të cilat sigurojnë komunikim normal të qelizave të trurit, përbëhen nga kolina. Është provuar klinikisht se kjo vitaminë e veçantë është materiali më i rëndësishëm ndërtimor i trurit. Nëse hani 2 vezë në ditë, trupi juaj merr mjaftueshëm nga kjo lëndë ushqyese. Mungesa e kolinës çon në rënien e kujtesës.
Shikimi ruhet falë luteinës
Hulumtimet e reja kanë treguar se vezët e pulave janë të pasura me luteinë. Kjo substancë është përgjegjëse për shikimin e qartë dhe të mprehtë. Me mungesën e tij, indet e syrit dëmtohen dhe shikimi përkeqësohet në mënyrë të pakthyeshme.
Vitamina D ndihmon për të absorbuar kalçium
Nëse i ofroni një personi të zgjedhë nëse do të pijë një lugë vaji peshku ose të konsumojë një vezë e zier, gjasat janë të preferojë këtë të fundit. Sidomos në qoftë se ata zbulojnë se përmbajtja e vitaminës D është e njëjtë në të dy rastet. Për më tepër, shkencëtarët kanë gjetur një mënyrë për të rritur sasinë e vitaminës D në vezë duke i ushqyer pulat në mënyra të veçanta. Vitamina D ndihmon kalçiumin për t’u absorbuar më mirë dhe për të forcuar kockat dhe dhëmbët.
Vitamina B mbron lëkurën, flokët dhe mëlçinë
Biotina, vitamina B12 dhe proteinat e tretshme ushqyese kontribuojnë në forcimin e flokëve dhe lëkurës. Fosfolipidet që përmbajnë vezët e pulës promovojnë eliminimin e toksinave nga mëlçia.
Rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare zvogëlohet
Pavarësisht opinioneve të mëparshme, hulumtimet e reja kanë treguar se kolesteroli nga vezët balancohet me fosfatide, kështu që nuk është i dëmshëm për shëndetin tonë. Ajo gjithashtu pengon prodhimin e kolesterolit të vetë trupit. Përveç kësaj, vezët përmbajnë acide omega-3 që reduktojnë nivelet e triglicerideve, duke reduktuar kështu rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.
Filloni të humbni peshë
Shkencëtarët amerikanë dolën në përfundimin se nëse kombinoni një dietë me pak kalori me vezët për mëngjes, humbni peshë dy herë më shpejt. Një mëngjes i tillë ju ngop për një kohë të gjatë, duke ju lejuar të ulni sasinë e ushqimit të konsumuar brenda një dite.
Zvogëlojnë rrezikun për zhvillim të kancerit
Kolini, i cili është aq i nevojshëm për trurin, gjithashtu zvogëlon rrezikun e kancerit. Sipas rezultateve të një studimi, për gratë të cilat dieta e përditshme në adoleshencë përfshinte vezë, rreziku i zhvillimit të kancerit të gjirit u ul me 18%.
Të donishme nëse doni të bëheni prindër
Vitamina B gjithashtu merr pjesë në formimin e hormoneve seksuale. Vitamina B9 ka një emër tjetër, acid folik. Me ndihmën e saj, formohet qeliza e kuqe e gjakut dhe tubi nervor i fetusit dhe rreziku i vonesës mendore te fëmijët zvogëlohet. Kjo është arsyeja pse vitamina B9 është aq e nevojshme për gratë gjatë planifikimit të shtatzënisë. 1 vezë pule përmban 7.0 mcg të vitaminës.
Proçesi i plakjes ngadalësohet
Kjo është e dukshme nga hulumtimi i kryer nga shkencëtarët hollandezë. Në 87% të grave nga 35 deri 40 vjeç, njollat e moshës u zhdukën dhe lëkura u pastrua. Në meshkuj, rrudhat rreth syve u zbutën dukshëm.