12 ushqime të pasura me proteina, arsyet pse duhet t’i përfshini patjetër në dietën tuaj…

Dëshironi të rrisni marrjen e proteinave me ushqimin e duhur? Më poshtë ju sugjerojmë ushqime të shëndetshme dhe që janë më të pasura me proteina se shumica e ushqimeve.

Por përpara se të kalojmë te sugjerimet tona, le të shohim sasinë e duhur të proteinave që duhet të marrim çdo ditë përmes dietës sonë.

Advertisement

Çfarë rekomandon Organizata Botërore e Shëndetësisë në lidhje me përqindjen e lëndëve ushqyese kryesore në dietën ditore?

45-55% karbohidrate, 30-35% yndyrë, 15-20% proteina ose me fjalë të tjera 0,8-1,0 g proteina për kilogram të peshës trupore, me atletët që mund të rrisin marrjen në 1.2-1.5g. proteina për kilogram të peshës trupore.

Ja cilat janë ato:

1.Gjalpë kikiriku

Dy lugë gjelle korrespondojnë me 8 gramë. proteina.

2.Vezët
Çdo vezë e mesme përmban rreth 6 gramë. proteina.

3.Sardelet
Përmbajnë 25 g. proteina për 100 g.

4.Qiqra
Përmbajnë 19 g. proteina për 100 g.

5.Gjoksi i pulës
Përmban 27 gr. proteina për 100 g.

6.Kosi
Përmban 18 gr. proteina për 100 g.

7.Gjizë
Në varësi të kompanisë, drita përmban rreth 13 g. proteina për 100 g. ndërsa e plota rreth 10 gr. proteina për 100 g.

8.Bajame
Ato përmbajnë 20 g. proteina për 100 g.

9.Karkaleca
Ato përmbajnë 24 g. proteina për 100 g.

10.Tofu
Përmban 9 gr. proteina për 100 g.

11.Oktapod
Përmban 30 gr. proteina për 100 g.

12.Mish viçi
Përmban rreth 26 g. proteina për 100 g.