Vera e vitit 2022 më e nxehta në historinë e Europës!

A handout photo made available by the European Space Agency (ESA) shows a map of the ozone hole over the South Pole on 16 September 2021 (issued 17 September 2021). ANSA/Copernicus Atmosphere Monitoring Service/ECMWF +++ ATTENZIONE LA FOTO NON PUO' ESSERE PUBBLICATA O RIPRODOTTA SENZA L'AUTORIZZAZIONE DELLA FONTE DI ORIGINE CUI SI RINVIA+++

Temperatura mesatare në botë në vitin 2022 ishte 1.2 gradë më e lartë se në periudhën para-industriale (1850-1900).

Kjo u zbulua nga raporti Global Climate Highlights 2022 nga Copernicus, programi i vëzhgimit të Tokës i Bashkimit Europian.

Advertisement

2022 është viti i 8-të radhazi i temperaturave me më shumë se 1 gradë mbi nivelet para-industriale, sipas të cilave vera e vitit 2022 ishte më e nxehta e regjistruar në Europë.

Viti 2022 ishte i dyti më i ngrohtë në histori në Europë dhe i pesti në botë.

Vera e vitit të kaluar në Europë theu rekordin e nxehtësisë, që nga vera e vitit 2021. Vjeshta e vitit 2022 ishte e treta më e ngrohta e regjistruar në Europë. Temperaturat europiane të dimrit vitin e kaluar ishin rreth 1 gradë mbi mesataren, duke e vendosur dimrin ndër 10 më të ngrohtit.

Në kontinentin tonë, viti 2022 është tejkaluar vetëm nga viti 2020 për ngrohje, por i paraprin 2019, 2015 dhe 2014. Sipas Copernicus, temperatura e Evropës është rritur më shumë se dyfishi i mesatares globale të 30 viteve të fundit, me normë më të lartë se çdo kontinent tjetër. Disa vende në Evropën perëndimore dhe jugore shënuan temperaturat më të ngrohta që nga 1950. Në mbarë botën, vitet më të ngrohta deri më tani ishin përkatësisht 2016, 2020, 2019 dhe 2017. 8 vitet e fundit ishin më të nxehtat e regjistruara ndonjëherë.