Historike: Firmoset marrëveshja e Brexit me BE-në. Çfarë do të ndodhë më pas?

U firmos mëngjesin e kësaj të mërkure marrëveshja tregtare post-Brexit. Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen dhe presidenti i Këshillit Evropian, Charles Michel, firmosën marrëveshjen gjatë një ceremonie të shkurtër në Bruksel. Dokumentet tani do të niset për në Londër me një avion e Forcave Ajrore Mbretërore që kryeministri britanik, Boris Johnson, t’i nënshkruajë.

“Marrëveshja që ne nënshkruam sot është rezultat i muajve negociata intensive në të cilat Bashkimi Evropian ka shfaqur një nivel unik të paparë. Është një marrëveshje e drejtë dhe e ekuilibruar që mbron plotësisht interesat themelore të Bashkimit Evropian dhe krijon stabilitet dhe parashikueshmëri për qytetarët dhe kompanitë”, tha Michel.

Historike: Firmoset marrëveshja e Brexit me BE-në. Çfarë

Advertisement

Parlamenti i Mbretërisë së Bashkuar më vonë do të fillojë debatin për marrëveshjen që vendos rregullat e reja tregtare midis bllokut të 27 vendeve dhe Britanisë. Ajo është vendosur të hyjë në fuqi përkohësisht në 1 janar. Marrëveshja përfundimisht ka nevojë për miratim nga Parlamenti i Britanisë dhe nga legjislatura e BE-së, e cila nuk pritet të marrë marrëveshjen për javë të tëra.

Udhëheqësit e grupeve politike të Parlamentit Evropian thanë se nuk do të aprovonin miratimin e plotë deri në mars për shkak të implikimeve specifike dhe të gjera të marrëveshjes. Pritja mbizotëruese është që ligjvënësit e BE do të miratojnë marrëveshjen.

Marrëveshja me 1,240 faqe pas Brexit u vulos nga BE dhe Britania e Madhe në prag të Krishtlindjes, vetëm një javë para afatit të fundit të vitit.

Historike: Firmoset marrëveshja e Brexit me BE-në. Çfarë

“Për çështje madhore, Bashkimi Evropian është gati të punojë krah për krah me Mbretërinë e Bashkuar. Ky do të jetë rasti i ndryshimit të klimës dhe përgjigjes globale ndaj pandemive, veçanërisht me një traktat të mundshëm mbi pandemitë. Për çështjet e jashtme, ne do të kërkojmë bashkëpunim bazuar në vlera dhe interesa të përbashkëta”, tha Michel.

Udhëheqësit evropianë e mirëpritën marrëveshjen, duke e përshkruar atë ose si një moment me “rëndësi historike”, një “moment historik i rëndësishëm”, ose “një hap i madh përpara”.