Finlanda kërkon 50 mijë emigrantë në vit deri 2050 për të plotësuar vendet e lira të punës.

Finlanda ka nevojë për mbi 50.000 emigrantë në vit deri në vitin 2050 për të plotësuar vendet e lira të punës për shkak të një popullsie në plakje, tha një shoqatë teknologjike finlandeze.

“Finlanda po plaket dhe po zhytet në borxhe dhe marrëdhënia jonë e mirëmbajtjes ekonomike po kthehet përmbys,” tha Jaakko Eskola, kryetar i Technology Finlandë, citohet të ketë thënë nga Agjencia e Lajmeve Xinhua.

Advertisement

Shoqata e rreth 1.800 kompanive të industrisë së teknologjisë deklaroi gjithashtu se vetëm industria e teknologjisë do të ketë nevojë për 130.000 ekspertë të rinj në 10 vjetët e ardhshëm.

Besohet se në dhjetë vjetët e ardhshëm do të ketë dhjetëra-mijëra vende të lira pune në industrinë e eksportit dhe se vetëm gjysma e tyre do të zëvendësojë pensionistët.

Eskola paralajmëroi se shteti i mirëqenies nuk do të jetë në gjendje të mbajë veten nëse Finlanda nuk ka mjaft njerëz në moshë pune. Prandaj, e vetmja mundësi është rritja e ndjeshme e emigracionit, shtoi ai.

Ai vuri në dukje se Finlanda duhet të ndërtojë një politikë afatgjatë të suksesshme të imigracionit. Por vetëm kjo nuk mjafton për të zgjidhur sfidat e vendit, tha ai.

Është thelbësore edhe ngritja e nivelit të aftësive të të rinjve, veçanërisht në fushën e teknologjisë së informacionit dhe komunikimit, shtoi Eskola